Om Lena

Lena Kriström är kanske mest känd för isskulpturer hon gör för ICEHOTEL i Jukkasjärvi varje år. Men hon arbetar även i andra material, främst i sten. Hennes verk finns att se i Sverige och på andra platser i världen.

Hjärtat har alltid slagit för längdskidåkning, en passion hon haft sedan barnsben, men  konst, skulptur och annat skapande tog till sist över efter grundskoleåren.

Vid 22 års ålder fick hon börja som specialelev på Konsthögskolan
På skulpturlinjen ägnade hon mycket tid åt modellstudier.
För Lena var det formen, volymen, känslan och det mänskliga uttrycket som gav inspiration till konsten. Små skiftningar där känslor och tankar kan anas är fortfarande i fokus i Lenas arbete. Det blev totalt 10 års konststudier.

Träreliefen som utsmyckar biljetthallen i Bredängs T-banestation var det första större offentliga uppdraget. Lena var projektledare för ett hundratal personer som arbetade med reliefen.
Lenas examensarbete, den 3,6 meter höga torson i vit betong står på Henriksdalsberget i Nacka.

Lena gillar att få uppdrag för en plats eller ett ändamål för det har alltid med sig spännande problem att lösa och det är något som passar henne.
1991 skapade Lena skulpturen Y2 i betong och brons. Det var en beställning av byggföretaget Folkhem AB och arkitekt Ralph Erskine.
Y2 är 3,5 meter hög och skulpturen är placerad i bostadsområdet Gustavslund på Ekerö i Stockholm.

Lena reste till Pietrasanta i Italien första gången 1989 och högg sin första marmorskulptur där.
Fyra år senare upptäckte hon även isen som material. Efter att ha läst om SM i isskulptuering köpte hon en yxa och begav sig till Jukkasjärvi. Då fanns  Artic Hall – en stor igloo där det bl a visades oljemålningar. Lena Kriström var med som skulptör från första början av ICEHOTELs fantastiska utveckling. Sedan dess har hon gjort isskulpturer till ICEHOTEL varje vinter.  Numera skapas Ishotellets  konstsviter av 30-40 konstnärer från hela världen varje år.
Förutom att göra isskulpturer för ICEHOTEL,  arbetar hon live med isskulptering inför publikfestivaler, mässor och andra event.

Isen har haft stor betydelse för Lena. Den ger henne möjlighet att träna form och utveckla sin konst genom att skära många och stora isskulpturer.
Det finns mycket is i Jukkasjärvi och därmed mycket material att prova nya idéer på. Torneälvens rena vatten ger isen särskilda egenskaper, gör den speciell att arbeta med. Den tar emot ljus, spelar med ljus, är klar och genomskinlig och otroligt magisk. Och den försvinner. Isen är ett levande material.

På senare tid har Lena upptäckt ett nytt spännande material: magnetit. Det är svart, tungt och väger dubbelt så mycket som granit. Det är järnmalm från gruvan i Kiruna och magnetiten  ger Lena möjlighet att bygga  riktigt stora och gjuta pyttesmå järnsvarta figurer. Det blir hållbara verk som lämpar sig  bra för utsmyckning både inne och ute. Lenas senaste uppdrag var Evighet en 2,5  meter hög magnetitskulptur som Galären i Luleå AB beställt. Den invigdes våren 2017 på Mjölkudden i kvarteret Radiomasten i Luleå.

Lena Kriström har gjort en teckning varje dag mellan 2003-2017. Lena stannade upp med serien när 5000 st teckningar numrerade i 82 st böcker blev klara. Alla är daterade och numrerade. Hon har inte haft något motiv bestämt i förhand, utan istället har hon låteit linjen visa vägen. Lena  eftersträvar  ständigt den rena linjen  för att hålla en enkelhet rikt på innehåll. Några av teckningarna går att se på Dagens Lena . Det finns möjlighet att köpa hennes teckningar.

 

Meritlista

Lena Kriström i Kiruna, Norrbottens län, SE på Houzz