Om Lena

Lena Kriström är kanske mest känd för isskulpturer hon gör för ICEHOTEL i Jukkasjärvi varje år. Men hon arbetar även i andra material, främst i sten. Hennes verk finns att se i Sverige och på andra platser i världen.

Egentligen hade Lena inte tänkt sig ett liv som konstnär. Föräldrarna såg helst att hon skulle ha ett “riktigt” jobb när hon blev stor. Det hade också kunnat bli en framtid inom sporten längdskidåkning.
Hon tävlade ända upp i tonåren och det gick riktigt bra. Kanske är det därifrån Lena fått sina varma känslor för vinterns is och snö?

Hjärtat slår fortfarande för skidåkning men passionen hon haft sedan barnsben för konst, skulptur och skapande tog till slut över. Lena ville efter gymnasiet  lägga ett år på sig själv och ge näring åt lågan som så starkt brann inom henne.

Lena började på Nyckelviksskolan. På den utbildningen orienterade hon sig bland olika material och konstnärliga inriktningar. Året var tänkt som en tillfällig avstickare till konstens värld men livet ville annorlunda.

Vid 22 års ålder fick hon beskedet att skulptör KG Bejemark antog henne som specialelev på Konsthögskolan. Det blev den riktiga språngbrädan för Lena Kriströms långa och framgångsrika bana som konstnär. Med stärkt självförtroende efter året som specialelev, sökte Lena till skolans skulpturlinje. Hon blev inte antagen.

Lena lät sig inte nedslås utan kom in på femte försöket. På skulpturlinjen ägnade hon mycket tid åt modellstudier i lera. Leran gjöts till gipsfigurer. Hon högg även skulpturer i trä.
Bland Konsthögskolans studenter var inställningen på den tiden att det skulle finnas en politisk tanke bakom allt som gjordes.

Det passade inte Lena. För henne var det formen, volymen, känslan och det mänskliga uttrycket som gav inspiration. Små skiftningar där känslor och tankar kan anas är fortfarande i fokus i Lenas konst. Ett sätt att studera människors ansiktsuttryck och kroppspråk var att sätta sig på caféer. Där dröjde hon sig kvar med en god kopp kaffe i ena handen och ritblocket i den andra.

Ett minne från tiden på Konsthögskolan är träreliefen som utsmyckar biljetthallen i Bredängs T-banestation. Lena var projektledare för ett hundratal personer som arbetade med den reliefen.
Ett annat är Lenas examensarbete, den 3,6 meter höga torson i vit betong som nu står på Henriksdalsberget i Nacka.

Det blev 10 års konststudier  och efter det var tiden mogen att prova de egna vingarna. Lena tog uppdrag och skulpterade. Uppdrag för en plats eller ett ändamål medför alltid problemlösningar och det är något hon alltid gillat och fortsatt att arbeta med. 1991 skapade Lena skulpturen Y2 i betong och brons. Det var en beställning av byggföretaget Folkhem AB och arkitekt Ralph Erskine. Y2 är 3,5 meter hög och skulpturen är placerad i bostadsområdet Gustavslund på Ekerö i Stockholm. Det stora bronsfatet eller parabolen skulpterades och gjöts på ett bronsgjuteri i Pietrasanta i Italien.

Pietrasanta i Italien är en plats dit konstärer från hela världen åker för att skulptera, utbyta kunskaper och köpa material. Lena reste dit första gången 1989 och högg sin första marmorskulptur. Resan gav henne viktiga insikter för hennes fortsatta konstnärskap. Fyra år senare upptäckte hon även isen som material. Efter att ha läst om SM i isskulptuering köpte hon en yxa och begav sig till Jukkasjärvi. Då fanns bara Artic Hall – en stor igloo ute på isen där det visades bl a oljemålningar.

Lena Kriström var med som skulptör från första början av ICEHOTELs fantastiska utveckling. Sedan dess har hon gjort isskulpturer till ishotellet varje vinter. I början var det bara ett fåtal konstnärer som var med. Idag skapas ishotellets tjugotal konstsviter av 30-40 konstnärer från hela världen.

Förutom att göra isskulpturer för ICEHOTEL, som är originalet för världens ishotell, arbetar hon live inför publik på festivaler, mässor och andra event. Våren 2010 var hon en av 24 konstnärer som tillsammans skapade ett 40 meter långt och 8 meter högt isberg till Chanels och Karl Lagerfelts modevisning i Grand Palais, Paris. 2011-2012 var hon skapare av  isbaren till Nordic Sea Hotel i Stockholm.  Vintern 2016 var Lena konstnärlig ledare för isskulptureventet Konst i islandet under  den första vinterfestivalen Tusen vintrar i Uppsala. 9 st konstnärer från hela landet deltog under en helg i februari.

Isen har haft stor betydelse för Lena. Den ger henne möjlighet att kunna träna form och uttryck och utveckla sin konst genom att skära många och stora isskulpturer. Lena Kriström sörjer inte att hennes isskulpturer rinner iväg som smältvatten. Tvärtom tycker hon det är en oerhörd frihet att kunna skära i is om och om igen.

Det finns mycket is i Jukkasjärvi och därmed mycket material att prova nya idéer på. Torneälvens rena vatten ger isen särskilda egenskaper, gör den speciell att arbeta med. Den tar emot ljus, spelar med ljus, är klar och genomskinlig och otroligt magisk. Och den försvinner. Isen är ett levande material.

På senare tid har Lena upptäckt ett nytt spännande material: magnetit. Det är svart, tungt och väger dubbelt så mycket som granit. Järnmalmen från gruvan i Kiruna ger Lena möjlighet att bygga både riktigt stora och pyttesmå järnsvarta skulpturer. Det blir hållbara verk som lämpar sig  bra för utsmyckning både inne och ute. Lenas senaste uppdrag är Tillit, en 3 meter hög magnetitskulptur som Uppsalahem AB beställt. Den invigdes i september 2016 på Grönagatan i Salabacke, Uppsala.

Lena Kriström gör en teckning varje dag. Det har hon gjort sedan 2003. Hitills (mars 2016) har hon tecknat drygt 4500 st i tusch som alla är daterade och numrerade. När Lena påbörjar en teckning har hon inget motiv bestämt. Istället nollställer hon tankarna och låter linjen visa vägen. Även om Lena har tecknat under många år eftersträvar hon ständigt den rena linjen och hålla en enkelhet rikt på innehåll. Några av teckningarna går att se på Dagens Lena . Det finns möjlighet att köpa hennes teckningar.

 

Meritlista

Lena Kriström i Kiruna, Norrbottens län, SE på Houzz